Uncategorized

Meer informatie over een goedkope opstalverzekering

Wat is opstal?


Deze vraag lijkt misschien simpel, maar opstal definiëren is toch lastiger dan u misschien denkt. Daarom vindt u hieronder een korte uitleg van wat nu eigenlijk opstal is. Onder opstal worden alle vaste onderdelen van uw woonhuis gerekend. Anders gedefinieerd: alles waarvoor breek- en sloopwerk nodig is om te verwijderen, behoort tot uw opstal. U kunt bijvoorbeeld denken aan de deuren, de ramen, het glaswerk enz. Hiernaast behoort ook de vaste keuken zonder de keukenapparatuur tot uw inboedel, net als uw vaste badkamer (dus zonder badmeubelen). Het behang en de betegeling behoren overigens tot uw inboedel.

Bij opstal wordt in eerste instantie dus altijd gedacht aan een gebouw met de daarbij behorende opstallen. Vergeet echter niet dat een schutting of een geplante boom ook tot uw opstal behoren. In geval van schade krijgt u dus ook voor deze zaken een uitkering.

De premie van uw opstalverzekering wordt gebaseerd op de herbouwwaarde van uw huis. Dit is het bedrag dat nodig zou zijn om uw huis te herbouwen op dezelfde locatie. Wij maken u erop attent dat u de herbouwwaarde van uw huis niet kunt vergelijken met de verkoopwaarde. Bij de herbouwwaarde wordt immers de prijs van de grond niet meegerekend.

Er zijn een aantal calamiteiten die de opstalverzekering niet kan dekken, zoals schade aan uw opstal veroorzaakt door natuurrampen en molest (oorlog en gewapende opstanden).

Met een opstalverzekering is uw woning dus verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Bij een opstalverzekering is het particuliere woonhuis verzekerd inclusief de onroerende goederen die bij uw huis horen, zoals schuurtjes, schuttingen, leidingen, centrale verwarming en sanitair. Als de fundamenten zijn meeverzekerd moet dat speciaal op de polis vermeld worden in de fundamentenclausule. Het catastroferisico is altijd uitgesloten.

Soorten opstalverzekeringen en dekking


Een opstalverzekering dekt alleen schade aan het huis zelf; schade aan uw interieur valt onder de inboedelverzekering. Bij het afsluiten van een opstalverzekering kunt u kiezen uit verschillende vormen. Ook kunt u glas meeverzekeren. Bij appartementen heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering afgesloten voor het hele gebouw. Bij die polis kunt u eventueel een extra dekking afsluiten voor de veranderingen die u hebt aangebracht voor uw eigen appartement, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een duurdere keuken. De meest voorkomende vormen en de meest belangrijke schadeoorzaken van een opstalverzekering zijn:

 • Brandverzekering, met een dekking tegen:
  • brand
  • ontploffing
  • blikseminslag
 • Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV) met een extra dekking tegen:
  • stormschade (windkracht 7 of meer)
  • diefstal, vandalisme
  •  waterschade door regenwater e.d. via dak en/of balkon
  •  waterschade door breuk aquarium of lekkend waterbed
 •  extra uitgebreide Gevarenverzekering (UGV+) met extra dekking tegen:
  •  schroei-, zeng- en smeltschade
  •  waterschade dat via de begane grond is binnengestroomd
  •  hak- en braakwerk om een defecte waterleiding op te sporen
 •  All-risk verzekering
  •  Alle van buiten komend onheil dat beschadiging veroorzaakt, plotseling en onverwacht ontstaan. (meestal met eigen risico per schade)

Verzekerd bedrag


Bij het afsluiten of wijzigen van een opstalverzekering moet de waarde van het woonhuis vastgesteld worden. Het gaat dan om de herbouwwaarde van het woonhuis. Dit is het totaalbedrag dat nodig is om de verzekerde woning in dezelfde staat te herbouwen. Verzekeraars gebruiken hiervoor diverse herbouwwaardemeters. Ook het Verbond van Verzekeraars heeft een herbouwwaardemeter ontwikkeld. Soms wordt de herbouwwaarde genoemd in een taxatierapport. Om de verzekerde waarde op peil te houden kan de opstalverzekering afgesloten worden met een indexering van de verzekerde som. Sommige verzekeraars geven een garantie tegen onderverzekering. Hier kunnen wel voorwaarden voor gelden.

Controleren verzekerde bedrag


Als u een indexering hebt op het verzekerde bedrag, is het verstandig om de verzekerde som te controleren bij verhuizing en verbouwing. Gebruik daarvoor de herbouwwaardemeter die uw verzekeringsmaatschappij hanteert. Daarnaast is het verstandig om eens in de vijf jaar uw verzekeringspakket te controleren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *