Uncategorized

Beleggingsfondsen, een beleggingsfonds kiezen

Beleggingsmaatschappij

Ten eerste zijn er de beleggingsmaatschappijen. Deze beleggen het geld in andere ondernemingen om op die manier betere rendementen te behalen. Deze maatschappijen zijn in veel gevallen beursgenoteerd. Dat betekent dat ze zelf aandelen uitgeven. Afhankelijk van de prestaties van een beleggingsmaatschappij is de prijs van een aandeel afhankelijk van vraag en aanbod. Als het goed uitpakt kunt je een hoog dividend over je fondsen behalen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

Beste beleggingsfonds

Je kunt ook direct terecht bij een van de vele beleggingsfondsen, zoals sectorfondsen of indexfondsen. Maar dan wil je natuurlijk wel het beste beleggingsfonds. Dat doe je door beleggingsfondsen te vergelijken en zo het best presterende beleggingsfonds te kiezen.
Beleggingsfondsen zijn voor ‘gemene rekening’ en niet beursgenoteerd. Je kunt van het fonds participaties kopen. Met het geld dat dat oplevert worden vervolgens beleggingen in bijvoorbeeld ondernemingen gedaan. Het rendement dat je ontvangt, is afhankelijk van de totale opbrengst en jouw aandeel daarin. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbewaarder (ook wel fondsbeheerder genoemd).

Bank of verzekeraar

De meest bekende vorm van fondsbeleggen bij particulieren is indirect via een bank of verzekeringsmaatschappij. Veel mensen gebruiken deze vorm van fondsbeleggen om vermogen op te bouwen om bijvoorbeeld de hypotheekschuld in de toekomst mee af te kunnen lossen. Je handelt zelf periodiek via een levensverzekering of beleggingsrekening in al uitgegeven participaties van beleggingsfondsen. De aan- en verkoopprijs van het betreffende fonds wordt dagelijks vastgesteld.
De ‘waarde’ is het aantal fonds- of participatie-eenheden vermenigvuldigd met de dagwaarde van een dergelijk fonds. Deze waarde is daardoor variabel.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er andere manieren om te beleggen naast beleggen via een beleggingsfonds. Zo kun je beleggen via schuldbewijzen of obligaties, waarbij een vooraf vastgestelde rente wordt uitgekeerd en die worden uitgegeven door overheden en ondernemingen. Obligaties kennen meestal een looptijd tot 10 jaar. Ze zijn wel verhandelbaar, zodat er koerswinst mee kan worden behaald. Een vastgoedbelegging is een tweede optie. Wanneer je voldoende vermogen hebt kun je vastgoed aankopen, maar je kunt er ook indirect mee participeren. Omdat er wordt gewerkt met langdurige contracten kun je vooraf weten wat je rendement is. Je kunt er ook voor kiezen te beleggen in aandelen, deze geven je een stukje eigendom in een onderneming en ze zijn verhandelbaar. Je bent afhankelijk van de prestaties van een onderneming.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *